Elektrische Kookplaat, hoe werkt dat? 

Ben jij gewend aan koken op gas? Het is goedkoop en zuinig, maar over een aantal jaar worden alle Nederlandse huishoudens gasvrij. De overheid wil namelijk de uitstoot van CO2 verminderen vanwege klimaatverandering. In principe willen ze dat alle Nederlandse huishoudens vanaf 2050 niet meer op gas koken. Dat betekent dus afscheid nemen van koken op gas. Elektrisch koken wordt onvermijdelijk, maar het is niet iets wat nieuw is.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden de allereerste gietijzeren platen geproduceerd. Ze warmden heel langzaam af en koelden langzaam weer af. In de jaren zeventig kwamen de eerste elektrische kookplaten te koop. De keramische en halogeenkookplaten van nu werken een stuk beter als toen, maar iets wat niet is verandert is het langzaam opwarmen en afkoelen. Een ander nadeel is dat het prijziger is dan koken op gas.

Elektrische Kookplaat is de toekomst 

Desondanks heeft elektrisch koken de toekomst, want het gas in de aarde raakt een keertje op. Elektriciteit daarentegen kan je opwekken via windmolens of zonnepanelen en is daardoor altijd beschikbaar en duurzaam. Vandaar dat Nederlandse huishoudens geleidelijk afstappen van aardgas. Nu is het echter nog wel steeds zo dat elektrisch koken voor evenveel uitstoot van CO2 zorgt dan koken op gas, maar wanneer stroom hoofdzakelijk duurzaam wordt opgewekt verandert dat.

Elektrisch koken kan op verschillende manieren 

Wanneer je een keuken hebt met een elektrisch kookdeel kan dit een klassieke elektrische kookplaat zijn, maar eveneens is een inductiekookplaat of een keramische kookplaat mogelijk. Het meest in trek is de inductiekookplaat.

Inductie 

Koken op inductie werkt met magnetische velden. Deze velden zorgen ervoor dat het ijzer in de bodem van je pan gaat trillen en hierdoor wordt de pan verwarmd. De inductieplaat zelf wordt niet heet. Wanneer je de pan van de plaat afhaalt dan wordt er geen warmte meer geproduceerd. De plaat voelt nog wel wat warm aan, maar dat komt door de onderkant van je pan. De plaat zelf is niet warm.

Keramisch 

Bij een keramische plaat worden hitte-elementen warm gemaakt en hierdoor wordt de pan verhit. Vandaar dat het bij een keramische kookplaat een stuk langer duurt voordat deze opgewarmd of afgekoeld is. Je herkent een keramische kookplaat aan de kookzones die rood opgloeien.

Gietijzeren elektrische kookplaat 

Dit is de minst energiezuinige van alle drie opties. Bij het koken op een gietijzeren elektrische kookplaat worden de zwarte kookplaatjes op een langzame manier opgewarmd en afgekoeld. Hierdoor is het moeilijk om de temperatuur goed te regelen. Deze kookplaat is in aanschaf goedkoop en bijna alle pannen zijn geschikt voor deze manier van koken. Echter in nieuwe keukens wordt deze vorm van elektrisch koken niet langer meer toegepast.

Wat is de prijs van elektrisch koken? 

Wanneer je besluit om een elektrische kookplaat aan te schaffen met vier of meer platen dan moet je rekening houden met een prijs die varieert van 200 Euro tot duizenden euro’s. Gemiddeld is de prijs E 600,-. De levensduur van een elektrische kookplaat is gemiddeld genomen tien jaar of meer. Keramisch koken is goedkoper dan op inductie koken. Een keramische kookplaat kan ongeveer vijftien jaar mee en is zuiniger in gebruik. Op dit moment is elektrisch koken duurder dan koken op gas. De verwachting is dat dit gaat veranderen, omdat elektriciteit goedkoper wordt. Wanneer je overstapt van koken op gas naar elektrisch moet je rekening houden met kosten zoals nieuwe pannen en het aanpassen van de elektrische installatie.

Andere pannen 

Bij keramisch koken is het belangrijk om pannen te gebruiken die vlak zijn. Heb je eerder al gekookt op gas met de pannen dan zijn deze pannen niet meer geschikt voor keramisch koken. Besluit je om een inductiekookplaat aan te schaffen dan is een volledige vlakke pan niet noodzakelijk. Dat komt omdat de magnetische straling de bodem verwarmt en niet de gasplaat zelf. Vandaar dat je dezelfde pannen nog kunt gebruiken. Je moet er uiteraard wel op letten of de pan geen krassen veroorzaakt. Wanneer je nieuwe pannen gaat kopen check dan de symbolen op de verpakking.

Hoe veilig is elektrisch koken? 

Wanneer je op gas kookt is het mogelijk dat je je handen brandt aan de vlam. Dat kan uiteraard bij elektrisch koken niet, maar hou er rekening mee dat de plaat niet snel afkoelt. Hierdoor kan je je gaan branden aan de plaat. Bij inductie is de kans daarop minder groot, omdat de kookzones afkoelen wanneer je de pan van de plaat afhaalt. Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf woningbranden starten in de keuken. Of elektrisch koken echt veiliger is dan koken op gas is niet bekend. De geleerden denken dat koken op inductie de meest veilige vorm is, omdat de kookplaat redelijk snel afkoelt. Daarbij is het zo dat er bij overkoken de plaat automatisch uitgeschakeld wordt.

Elektrische kookplaten zijn eenvoudig schoon te houden 

Een voordeel van elektrisch koken is dat de kookplaten makkelijker schoon zijn te houden in vergelijking met een gasfornuis. De zones waarop je kookt zijn vlak en daardoor hoef je niet meer met een doekje in de weer om de stangen schoon te houden. Dat scheelt een hoop geploeter. Het beste kan je een elektrische kookplaat afnemen met een schone doek en sopje. Zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven. Droog de kookplaat af met keukenpapier of een schone doek.

Tot slot: het design 

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen zijn er nogal wat voordelen van elektrisch koken ten opzichte van koken op het gas. Maar er is er nog eentje. Hoe mooi en klassiek een gasfornuis er uit kan zien, het ontwerp van een moderne elektrische kookplaat is prachtig. In iedere moderne keuken zit tegenwoordig een elektrische kookplaat. Het ontwerp daarvan is ideaal. Zo hoeft er niet meer een grote afzuiger boven je fornuis te hangen. Dat scheelt je een hoop kabaal. Bij de allernieuwste kookplaten zit een de afzuiger verstopt in een gleuf in het midden van de kookplaat. Die gleuf werkt heet stil en zuigt de kookdampen efficiënt naar binnen. Geweldig toch?