Je eerste huis kopen: dit moet je weten!

Als je voor het eerst een huis gaat kopen, merk je al snel dat er heel veel op je afkomt. Want er komt heel wat kijken bij de aanschaf van je eerste woning! We leggen in dit artikel een vijftal zaken helder en duidelijk uit, zodat je goed geïnformeerd bent.

#1 Een huis vinden

Een huis kopen begint natuurlijk met het zoeken van een geschikt huis. Maar hoe ga je dan te werk? Hang je de hele dag zelf rond op websites als Funda of schakel je een aankoopmakelaar in? Een makelaar biedt soms uitkomst omdat hij of zij de markt goed kent en wellicht net even sneller weet of er ergens een huis te koop gaat komen. Ga vervolgens die woning bezichtigen, want je weet pas of de woning iets voor je is, als je er daadwerkelijk binnen bent geweest.

#2 Een bod op een huis doen

Als het je dan gelukt is om je droomhuis te vinden, moet je vervolgens een bod uitbrengen op dat huis. Maar hoe pak je dat slim aan? De zojuist genoemde aankoopmakelaar kan hierbij wederom goed van pas komen. Kies je er toch voor om het zelf te doen, dan heb je in principe twee mogelijkheden. Je doet een eindbod waarbij de verkopende makelaar alleen hoeft te reageren als de verkoper akkoord is. Of je gaat de onderhandeling in waarbij je een bod doet en de verkopende partij met een tegenbod komt. Zo kun je hopelijk tot een voor beide partijen bevredigende prijs komen.

#3 Hoe zit het dan met de hypotheek?

Verdiep je voor je een huis gaat kopen goed in de wereld van hypotheken. Je zult zien dat je nogal wat mogelijkheden hebt. Kijk goed naar de verschillen tussen de diverse hypotheekvormen zoals een annuïteitenhypotheek, een spaarhypotheek, een beleggingshypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. Zoek online de benodigde informatie op of ga eens het gesprek aan met een hypotheekadviseur.

#4 Het tekenen van de koopakte

Als je bod door de verkoper is geaccepteerd, kun je het voorlopig koopcontract (of de koopakte) gaan tekenen. In dit document worden de afspraken omtrent het kopen van het huis door koper en verkoper vastgelegd. Let er hierbij op dat er een ontbindende voorwaarde is opgenomen met betrekking tot het voorbehoud van financiering. Dit houdt in dat de koop door jou ontbonden kan worden als achteraf blijkt dat je de financiering voor de woning toch niet rond kan krijgen. Je kunt als ontbindende voorwaarde ook laten opnemen dat je van de koop af kunt zien als een bouwkundige keuring gebreken aan de woning heeft aangetoond. Los van al deze voorwaarden: je hebt na het tekenen van het contract nog altijd drie dagen de tijd om zonder opgaaf van reden van de koop af te zien.

#5 Naar de notaris

Op de dag van de woningoverdracht ga je naar de notaris om de leveringsakte te tekenen. Daarna krijg je de sleutels overhandigd en ben je officieel eigenaar van je nieuwe woning. Dan kun je vervolgens meteen naar je huis toe om te beginnen met klussen.