Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Laminaat kiezen, kopen en leggen

Als je een vloer moet uitkiezen voor in je nieuwe woning, dan kan dat best een lastig ding zijn. Wil je het voor jezelf niet al te ingewikkeld maken, maar wel een mooie vloer leggen, dan is laminaat kopen een goede optie. We vertellen je meer in dit artikel.


Kliklaminaat: makkelijk, snel maar toch mooi

Zoals je wellicht al verwacht is kliklaminaat gemakkelijk aan elkaar te bevestigen door het, jawel, vast te klikken. Je hebt er geen lijm voor nodig en daardoor is de vloer eigenlijk vrijwel direct te gebruiken. Beschadig je per ongeluk een plank, dan kun je deze meestal gemakkelijk vervangen door een nieuw exemplaar. En mocht je in de toekomst weer gaan verhuizen, dan kun je de vloer vaak gewoon meenemen. Het is dus niet alleen een voordelige keus, maar ook nog eens duurzaam. Koop trouwens altijd 10-25 procent meer laminaat dan je nodig hebt voor de oppervlakte van jouw woning. Op deze manier heb je altijd reserveplanken als er iets mis gaat of beschadigt.

Bepaal de dikte

Laminaat is er in verschillende diktes en dit varieert tussen de 6mm en 12mm. Je kunt er over het algemeen vanuit gaan dat een hele dikke vloer minder geluidsoverlast zal geven voor je (onder)buren en voor jezelf. Wordt de vloer vaak gebruikt (dit is meestal wel het geval in een huis natuurlijk) dan kun je het beste kiezen voor dik laminaat vanaf 8mm. Zorg in ieder geval dat er een goede ondervloer komt te liggen onder het laminaat en zorg dat je van tevoren goed meet hoe hoog de vloer kan zijn. Het laminaat en de ondervloer moeten goed passen.

V-groef of niet?

Laminaat met een v-groef heeft net als hout een nerf. Bedenk dus goed of je een natuurlijke, bijvoorbeeld industriële look wilt of strakke uitstraling (zonder groef). Laminaat met een v-groef is wel een stuk duurder dan zonder, dus houd daar rekening mee als je je budget gaat bepalen.

Laminaat en vloerverwarming

Je komt in steeds meer woningen vloerverwarming (en vloerkoeling) tegen en misschien vraag je je nu af of laminaat dan wel kan. Het antwoord is ja: je kunt een laminaatvloer prima leggen in combinatie met vloerverwarming. De kant op uitzetting en/of krimping van het laminaat wordt zelfs verkleind, mits je rekening houdt met de volgende zaken:

  • Kies voor een ondervloer die warmte goed doorlaat.
  • Kies voor laminaat dat niet dikker is dan 8mm. De vloerverwarming kan dan nog steeds goed zijn werk doen en het laminaat vormt een stevige basis voor intensief gebruik.
  • Zet de vloerverwarming nooit warmer dan 27 graden en niet kouder dan 15 graden.
  • Verhoog of verlaag de temperatuur geleidelijk tussen de seizoenen zodat de vloer de kans krijgt om eraan te wennen.