Lichtkoepel: de beste oplossing voor meer licht in huis

Wist je dat licht van grote invloed is op ons welbevinden? Het kan zelfs van invloed zijn op je stemming. Daglicht in huis is dan ook erg belangrijk. Maar wat doe je dan met ruimtes waarin weinig of geen natuurlijk licht invalt? Een lichtkoepel kan in veel gevallen een uitkomst zijn.

De voordelen van een lichtkoepel

Lichtkoepels hebben veel voordelen. Het binnenlaten van daglicht is daarvan het belangrijkste. Lichtkoepels zijn er in allerlei soorten en maten, maar met een heldere lichtkoepel in een plat dak kun je een lichtopbrengst van maar liefst 85 procent halen. Hoe lichter een ruimte, hoe groter deze lijkt. Daarnaast is licht natuurlijk een belangrijke sfeerbrenger. Niet alleen overdag, maar ook ’s avonds. Het licht van de avondschemer bijvoorbeeld, brengt sfeervolle schemering naar binnen. In combinatie met kaarsjes of kleine lampjes creëer je hiermee zo simpel een huiselijk gevoel. Over het algemeen geldt: hoe meer daglicht er binnenkomt, hoe beter. Het natuurlijke licht zorgt ervoor dat onze biologische klok goed loopt. Daarbij spelen er ook nog financiële voordeeltjes. Sommige daarvan zijn logisch: meer daglicht betekent minder lampen die aan hoeven. Maar wist je dat een lichtkoepel ook effect kan hebben op je energierekening? Via de lichtkoepel komt namelijk niet alleen licht maar ook warmte de ruimte binnen. Vooral op zonnige dagen kan dit een groot verschil maken. Ten slotte kan een lichtkoepel ook nog gebruikt worden voor extra ventilatie, waarbij vaak ook gekozen kan worden tussen bediening met de hand of bediening op afstand.

Hoe kies je de juiste lichtkoepel?

Het aanbod lichtkoepels is groot en dat kan kiezen lastig maken. Aan te raden is om eerst een lijstje op te stellen met eisen waaraan een lichtkoepel in een plat dak wat jou betreft zou moeten voldoen. Op basis van dit wensenlijstje zal het makkelijker worden om de juiste keuze te maken. We zetten een aantal aspecten waarop je kunt letten op een rij.

Materiaal lichtkoepel

Lichtkoepels worden doorgaans uitgevoerd in acrylaat of polycarbonaat. Acrylaat wordt het meeste gebruikt, maar polycarbonaat is nog sterker. Komt de lichtkoepel op een kwetsbare plaats? Dan is het dus de moeite waard om de sterkste optie te overwegen. Verder zijn lichtkoepels beschikbaar als enkelwandig, maar ook als dubbel-, drie- of zelfs vierwandig. Hoe meer schalen er zijn, hoe beter de isolatie.

Doorzichtigheid

Een transparante lichtkoepel laat logischerwijs het meeste daglicht door. Toch is een transparante koepel niet op iedere plek het meest geschikt. Zo kan een lichtkoepel in een plat dak tussen andere huizen ervoor zorgen dat er vanuit andere huizen naar binnen gekeken kan worden. Als je dat wilt voorkomen kun je kiezen voor een minder transparante koepel, zoals een variant in opaal. Houd er dan wel rekening mee dat ook van binnenuit niet naar buiten gekeken kan worden.

Kies de juiste opstand

Om lekkage te voorkomen wordt een lichtkoepel gemonteerd op een opstand. Deze opstand kan gemaakt worden van diverse materialen, waaronder polyester en PVC. Het is handig om jezelf van tevoren de vraag te stellen of je de koepel wilt kunnen openen of niet. Voor een lichtkoepel die geopend kan worden heb je namelijk naast een dakopstand ook een raamwerk nodig.

Grootte lichtkoepel

Het is mogelijk om een lichtkoepel te plaatsen die in combinatie met een ladder ook gebruikt kan worden voor een veilige toegang tot het dak. In dat geval zal de koepel dus groot genoeg moeten zijn om er doorheen te kunnen. De grootte van de koepel heeft daarnaast uiteraard ook invloed op de hoeveelheid licht die er binnenkomt.

Houd rekening met de ruimte

Verlies vooral niet uit het oog in welke ruimte je een lichtkoepel wilt plaatsen, omdat dit van grote invloed kan zijn op je keuze. Zoek je bijvoorbeeld een lichtoplossing voor je keuken? De keuken is vaak een belangrijke leefruimte in huis, waardoor hier geldt: hoe meer licht, hoe beter. Een grote lichtkoepel kan in zo’n ruimte en groot verschil maken. Op andere plekken in huis kan een kleinere koepel volstaan. Denk bijvoorbeeld aan een thuiskantoortje, of een hal waar meer licht of ventilatie nodig is. Een lichtkoepel die in de ene ruimte perfect is, kan in een andere ruimte veel minder tot z’n recht komen. Maar de juiste lichtkoepel maakt iedere ruimte mooier en leefbaarder!