Zwarte keuken

Het is gewaagd, maar toch kiezen steeds vaker kiezen mensen voor een compleet zwarte keuken. Vroeger was wit tijdloos, tegenwoordig is dat zwart. Sinds 2017 is de zwarte keuken een populaire trend. Zwart is niet gewoon zwart. De kleur is verkrijgbaar in verschillende tinten en is daarom geschikt voor bijna alle huizen en het is net even wat anders.

Het is spannend om te kiezen voor een zwarte keuken, want het klinkt somber. Twijfel je? Dat hoeft niet, want er zijn zoveel opties en mogelijkheden. Lees er in dit artikel alles over.

Een zwarte keuken is een echte eyecatcher 

Zoals gezegd koos ooit iedereen voor een witte keuken, nu is het zwart. De keuken is tegenwoordig een plaats waar je graag samen met je gezin of vrienden wilt zijn. In die keuken hoort daarom een ware eyecatcher en dat is de keuken! Het is een dure aankoop, vandaar dat je graag zeker bent van je zaak en dat je graag wilt dat hij jaren meegaat.  Elke nieuwe trend volgen is daarom geen goed idee. Maar de kleur zwart heeft zich de afgelopen jaren bewezen. Er zitten zelfs behoorlijk wat voordelen aan een zwarte keuken. En die lees je hieronder.

Zwarte keuken is makkelijk te stylen en origineel 

Zwart past bij elke andere kleur en is eenvoudig te combineren met ander materiaal. De kleur heeft van zichzelf een industriële uitstraling. De kleur die je toevoegt maakt het geheel speelser. Overigens de kleur zwart is niet altijd hetzelfde. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit matzwart, maar ook voor hoogglans. Hoogglans geeft je keuken een chique uitstraling.

Een zwarte keuken toont karakter. Wanneer je de stap durft te nemen om een zwarte keuken te kopen heb je als voordeel dat je keuken opgaat in een geheel. Dat komt omdat keukenapparatuur ook in het zwart te verkrijgen is en daardoor niet alle aandacht trekt. Zelfs wasbakken, kranen en afzuigkappen zijn in het zwart verkrijgbaar.

Hoe onderhoud je een zwarte keuken?

Kies je voor een hoogglans afwerking dan moet je er rekening mee houden dat je snel krassen en vingerafdrukken ziet. Ga je voor een matzwarte afwerking dan heb je hier minder last van. Ook dan heb je geen garantie dat je helemaal niets zit. Bij zwart is het nou eenmaal zo dat je bij krassen witte strepen ziet, omdat de lak eraf is.

Nadelen van een zwarte keuken

Een zwarte keuken heeft nadelen, maar die zijn vaak op te lossen. Zo had je al kunnen lezen dat je in vergelijking met een witte keuken de vlekken beter ziet in een zwarte keuken. De vlekken zijn moeilijker te verwijderen dan bij een witte keuken. Je kan het oplossen door het werkblad een andere kleur te geven. Het werkblad is namelijk het gedeelte waarop je de meeste vlekken krijgt.

Verder heb je als nadeel dat zwart licht absorbeert. Hierdoor oogt de ruimte kleiner. Dit effect heb je vooral als de wanden eveneens zwart zijn. Je kan er dus voor kiezen om die andere kleur te geven wanneer je over een ruimte beschikt die niet zo groot is.

Heb je twijfels omdat je ruimte niet zo groot is? Je kan kiezen voor alleen zwarte accenten, bijvoorbeeld een zwart fornuis of een zwarte vensterbank? Of wat dacht je van de kleur grijs? Een houtskoolkleur is ook prachtig, het is grijs, maar bijna zwart.

Wat je ook nog kan doen is kiezen voor een zwart kookeiland. Je gaat dan niet voor een complete zwarte keuken, maar voor een bepaald stukje. Wees er van bewust dat een kookeiland je keuken domineert. Zet er dan bijvoorbeeld geen zwarte meubels bij, want dan wordt het te zwart allemaal.

Koop je een zwarte keuken? Zo voorkom je dat het een saai geheel wordt 

Door gebruik te maken van verschillende texturen wordt het absoluut geen saai geheel. Dat doe je door een gedeelte glanzend te houden en een gedeelte mat. Heb je matte zwarte kastjes? Kies dan een glanzend werkblad. Daarnaast is het belangrijk om goed licht te creëren in je keuken. Je kan hiervoor een lichtplan maken. Zoek van te voren uit waar het daglicht vandaan komt, op welke plekken je licht nodig hebt en wat het effect van licht op bepaalde plekken is. Bepaal daarna welke verlichting het beste past. Vaak zie je spotjes in de keuken. Voor extra licht kan je sfeerlampen gebruiken.

Vind je het toch te somber worden? Verf dan de muur in de keuken in een kleur die opvalt. Je krijgt dan meer contrast in de keuken. Een kleur die momenteel helemaal in is: oudroze. De combinatie van zwart en oudroze is schitterend. Maar de kleur die je kiest is natuurlijk persoonlijk. Daarnaast kan je met kleine aanpassingen saaiheid tegengaan. Koop gekleurde elektrische apparaten. Zet bijvoorbeeld een rode waterkoker of een keukenmachine op het werkblad. Liever geen apparatuur? Wat dacht je van een gekleurde kraan? Of leg een prachtige snijplank neer en fleur de boel op met leuke fotolijstjes of accessoires.

Kamerplanten zijn eveneens onmisbaar. Ze zien er mooi uit en maken het gezelliger. Bovendien zorgen ze voor frisse lucht. Je kan een aantal kleine en grote planten kopen om een speels effect te creëren. Of je kan een plank in de keuken plaatsen en daar plantjes opzetten. Voor nog meer inspiratie zie onderstaand YouTube filmpje.

Wat is de prijs van een zwarte keuken? 

De prijs van een zwarte keuken verschilt niet veel met die van een witte keuken. Het hangt er vanaf welke materialen je gebruikt, welke apparatuur je laat inbouwen en wat de grootte is van je keuken. Natuurlijk zit er ook een prijsverschil qua merken. De prijzen van een zwarte keuken variëren van E 8.000,- tot E 31.000,-. Gemiddeld betaal je voor een zwarte kunststof keuken E 9.000,-. Kies je voor lak dan ben je gemiddeld een bedrag van E 12.000,-. kwijt.

Ikea zwarte keuken 

Voor wie niet zo’n heel groot budget heeft kan terecht bij Ikea. Een complete keuken kan je hier misschien niet kopen, maar wel onderdelen en accessoires. Bovendien zijn er op de website van Ikea diverse handgrepen, deuren, kranen, werkbladen en spoelbakken te koop voor zwarte keukens.