Strakke muren? Hier les je alles wat je over plamuren moet weten!

Wanneer je van plan bent om je muren een nieuwe kleur te geven of je net bent verhuisd, is het belangrijk dat de ondergrond van de muur zo egaal als mogelijk is. Op die manier hecht de verf beter en creëer jij een mooie eind resultaat. Zelf de kleur wit lijkt op een strakke muur veel moderner als op een oneffen ondergrond. Een van de mogelijkheden die je hebt voor het egaliseren van een muur is plamuren.

Plamuren

Wat houd plamuren eigenlijk precies in? Zijn eer verschillende Plamuur soorten? Welke hulpmiddelen heb je nodig? En kan iedereen plamuren? Om met de laatste vraag te beginnen; ja iedereen kan plamuren. Plamuur is een zacht vulmiddel dat geschikt is voor het vullen van gaten, scheuren en kleine oneffenheden in de muur of in hout. Plamuur geeft je de mogelijkheid om de ondergrond te egaliseren en perfect voor een verflaag voor te bereiden. Er bestaan verschillende soorten Plamuur zoals Polyesterplamuur en Epoxyplamuur. Afhankelijk van je behoefte kies je voor de juiste plamuur en dan kun je in no-time beginnen. Voor het plamuren zelf is het handig om 1 of 2 plamuurmessen bij de hand te hebben. Hiermee kun je nauwkeurig werken zonder te veel plamuur te verspillen. Het aanbrengen zelf is een eenvoudig klusje wat je snel voor elkaar krijgt. Twijfel je nog? Wees dan niet bang om misschien een YouTube video te bekijken of bij de verfwinkel in je buurt na te vragen. Wat is nu precies de goede volgorde voor het plamuren?

Je kan de muur eerst stofvrij maken en dan kleine gaten en scheuren opvullen met je gekozen plamuur. Na het drogen wordt alles nog een keer geschuurd, stofvrij gemaakt en dan geverfd.

Deze volgorde is niet bij alle oppervlaktes hetzelfde! Wist jij dat je niet alleen je steenmuur maar ook anderen oppervlaktes kunt plamuren?

Hout plamuren

Hout kan dus ook gevuld worden met verschillen plamuur middelen afhankelijk ervan of je buiten of binnen het huis aan de slag gaat. Wil je nerven en kleine oneffenheden wegwerken op het hout? Dan is een Houtplamuur de beste keuze voor jou. Er bestaan uiteraard verschillende plamuur soorten die geschikt zijn voor houtbewerkingen. Denk hierbij aan 2 komponeneten Vulpasta op basis van Epoxy of Polyester. Bij het plamuren van buitenhout wordt een andere volgorde gebruikt dan bij het plamuren van een gewoon steenmuur.

Eerst gronden dan plamuren

Ben je van plan om je veranda, balkon , buitentafel of schutting te verven? Zijn er kleine oneffenheden die je graag bij wil werken? Nieuw en kaal hout dient eerst in een grondverf gezet te worden, voordat jij het gaat plamuren. Daarna egaliseer je alle kleine stukjes en nerven en ben je klaar om de echte verf aan te brengen.

MDF Plamuren

Tegenwoordig kun je ook MDF of gipsplaten plamuren. Deze worden dan middels een lichtgewicht vulmiddel opgevuld en strak geplamuurd. Het lichtgewichte vulmiddel zakt niet uit en kan glad afgewerkt worden.

Zoals je ziet zijn er verschillende soorten plamuur. Wellicht heb je na het lezen van deze blog nog enkele vragen over plamuur. Kijk dan snel in je favoriete werf- en kluswinkel en start met het plamuren van je eigen muur.