Waarvoor kun je een bouwstofzuiger gebruiken? 

Een bouwstofzuiger gebruiken raden we zeker aan als je in huis aan het klussen bent. Dit is een perfect hulpmiddel om de rommel te verminderen, maar niet veel mensen weten dat deze machines ook gebruikt kunnen worden om kleine voorwerpen op te zuigen of zelfs rafelranden aan stoffen te verminderen. Hier zijn veel dingen waarvan je misschien niet weet dat je ze kunt schoonmaken met een bouwstofzuiger.

Schuurstof 
Een van de meest essentiële bouwtaken, schuren zorgt voor een gladde afwerking van je muuroppervlakken. Hoewel het eindresultaat ongetwijfeld een strakke, professionele uitstraling aan een gebouw geeft, genereert het schuurproces ook grote hoeveelheden puin en stof. Als dit niet goed wordt bestreden, kan dit schadelijk zijn voor de werknemers. Het gebruik van stofzuigers met een krachtig filtersysteem kan de omstandigheden op de locatie aanzienlijk verbeteren en het comfort en de veiligheid van de werknemers waarborgen.

Houtstof
Ook bij het schuren en zagen van hout kan veel stof vrijkomen. Bedrijven die met hout te maken hebben, moeten een industriële stofzuiger gebruiken die specifiek houtstof kan opvangen.

Beton en cement
Bouwstofzuigers zorgen ervoor dat grote stofdeeltjes uit bouwmaterialen zoals beton en cement worden afgezogen. Goed stofzuigen op de werkplek vermindert niet alleen de rommel, maar zorgt ook voor een veiligere omgeving voor de werknemers. Stofdeeltjes van beton en cement kunnen de ogen, huid, neus en keel van werknemers irriteren. Industriële stofzuigers minimaliseren de ophoping van schadelijk stof en transporteren het materiaal veilig weg.

Baksteen- en kleistof
Werken met bakstenen kan arbeiders blootstellen aan baksteen- en kleistof. Inademing van deze fijne deeltjes wordt in verband gebracht met mogelijke gezondheidsproblemen zoals longziekten. Daarom moet regelmatig afzuiging door een industrieel vacuüm worden uitgevoerd.

Luchtkwaliteit
Met een bouwstofzuiger maak je niet alleen je muren, vloeren en andere oppervlakken schoon. Door kleine en grote stofdeeltjes te verwijderen, verbeter je ook de luchtkwaliteit op je werkplek.

Verf
Verven worden doorgaans aangebracht met rollers, kwasten en spuitsystemen. Na het aanbrengen kunnen pigmentdeeltjes achterblijven in de werkplaats of ruimte waar de coating heeft plaatsgevonden. Bouwstofzuigers helpen deze fijne deeltjes en andere verfresten op te vangen voor een efficiënte reiniging en onderhoud van de werkplek.

Silicastof 
Silica wordt volgens de Health and Safety Executive (HSE) beschouwd als het tweede grootste gezondheidsrisico voor bouwvakkers naast asbest. Silica is meestal te vinden in de meeste bouwmaterialen, zoals mortel, bakstenen en tegels. Door zware blootstelling aan silica kunnen werknemers ernstige ademhalingsmoeilijkheden en chronische obstructieve longziekte (COPD) krijgen. Een goede afzuiging van silicastof via bouwstofzuigers is een must om deze gezondheidsrisico’s tegen te gaan.

Vloeibare rotzooi
Gemorste vloeistoffen op de werkplek kunnen vervelend zijn om op te ruimen en kunnen ook een mogelijke oorzaak van ongevallen zijn. Kies voor een gemakkelijkere reiniging voor stofzuigers die geschikt zijn voor natzuigen.

Een bouwstofzuiger kun je dus voor allerlei taken gebruiken. Je doet er daarom goed aan om dit hulpmiddel aan te schaffen voordat je in huis gaat klussen. Het is niet voor niets dat veel bouwvakkers al gebruik maken van een bouwstofzuiger tijdens het werk!