Zalm uit de oven

Zalm uit de oven, dat klinkt ongelofelijk lekker. Wanneer je op internet rond gaat kijken zijn er diverse recepten te vinden, maar welke kies je? In dit artikel leggen we uit dat je het beste kan beginnen met een eenvoudig recept. Want waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. 

Het recept wat we hier als voorbeeld stellen is eenvoudig te bereiden. Er kan weinig misgaan. Het is een ideaal gerecht voor als je visite krijgt die mee blijft eten. Doe er wat aardappeltjes en groentes bij en iedereen smult.  Zelfs kinderen. Je kan van te voren voorbereidingen doen en je hoeft weinig tijd door te brengen in de keuken als de visite er is. Zo kan je genoeg tijd aan je gasten besteden en ook nog eens een fantastisch gerecht voorzetten. 

Wat heb je nodig bij zalm uit de oven? 

Dit recept is bestemd voor zes personen: 

  • 1 stuk zalmfilet (ongeveer 1 kilo) 
  • Drie eetlepels olijfolie
  • Een eetlepel honing
  • 1 uitgeperste citroen
  • Twee teentjes uitgeperste knoflook
  • Verse dille, ongeveer 25 gram (gehakt)
  • Een theelepel gemalen koriander
  • Zout 
  • Zwarte peper

Zalmfilet op de huid is de beste optie, want deze zalm valt niet zo snel uit elkaar. Soms is dit echter niet verkrijgbaar in de supermarkt. Koop dan die zonder huid, want dat kan prima. Bij dit recept zijn de kruiden erg belangrijk. Door die te combineren met verse zalm krijg je een geweldige smaak. Heb je goedkope zalm gekocht? Dan kan je wellicht beter een recept met overheersende kruiden kiezen. Voeg bijvoorbeeld meer knoflook toe.

Hoeveel tijd ben je kwijt wanneer je zalm uit de oven wilt bereiden? 

Het kost je ongeveer een uur voordat je de zalm kan eten. Zoals gezegd hoef je niet veel tijd in de keuken door te brengen. Tenzij je bij de oven gaat zitten wachten, maar dat doet natuurlijk niemand. 

Hoe maak je zalm uit de oven klaar? 

De eerste stap is het fijnhakken van de dille. Waarom is het zo belangrijk dat je de zalm fijnhakt? Door dille in kleine stukjes te hakken komt de smaak van dille het beste tot uiting. Klaar met de dille? Voeg dan de olijfolie toe. Daarna kan ook het citroensap, de honing, de gemalen koriander, de uitgeperste knoflook erbij. Voeg tot slot naar behoefte zout en peper toe. 

Zalm schoonspoelen met water 

Sommige mensen denken dat je zalmfilet af moet spoelen met koud water. Dat hoeft niet. Doe je het wel dan moet je de zalmfilet daarna goed droogdeppen. Overigens moet je bij zalm oppassen voor kruisbesmetting. Wanneer je zalm op een snijplank snijdt die je vervolgens gebruikt voor je groenten dan besmet je de groenten. Gebruik daarom een aparte snijplank voor vis. Na gebruik moet je die goed schoonmaken met heet water en afwasmiddel. Verder is het verstandig om je handen te wassen voordat je zalmfilet aanraakt. 

Zalm marineren 

Heb je de kruidenmix gemaakt? Dan is het tijd om de kruidenmix op plastic huishoudfolie te deponeren en de zalm er in te wikkelen. Het is belangrijk dat de huishoudfolie niet kapot is. Wikkel de zalm er zo in dat je hem gemakkelijk eruit kan halen. Laat de zalm minstens dertig minuten marineren. 

Zalm In de oven plaatsen

Zet de oven op 220 graden Celsius. Voordat je de zalm in de oven plaats haal je hem uit de marinade. Leg de zalm op een ovenplaat. Is het je gelukt om zalm op de huid te kopen plaats de zalm dan met de huid naar beneden op de ovenplaat. Doe de zalm een kwartier in de oven. 

Wanneer is de zalm uit de oven gaar? 

Controleer na dat kwartier of de zalm gaar is. Dat doe je door een vork behoedzaam in de zalm te steken. Valt de zalm uit elkaar? Dan is de zalm gaar. Zalm is op zijn best als de vis nog net helemaal gaar is. De vetten van de vis smaak je dan het beste. Wil je de zalm nog iets gaarder? Laat deze dan ongeveer vijf tot tien minuten nagaren. Dat doe je door de zalm in aluminium folie te wikkelen. Hierdoor bakt de zalm niet te lang door en behoud je de smaak van de vis. 

Waarom is zalm gezond? 

Het Voedingscentrum raad mensen aan om minstens een keer per week vette vis te eten. Niet alleen omdat het lekker is, maar omdat vis eten positieve effecten heeft op je gezondheid. Zalm zit boordevol met omega 3 vetzuren. Dit zijn goede vetten. Ze zorgen voor de een goede bloedsomloop en het goed functioneren van de hersenen. Verder bevat de vis veel eiwitten. Daarmee bevorder je een goede weerstand. Ook helpt het eten bij zalm bij aandoeningen zoals artritis en diabetes.

Zalm helpt tevens bij de aanmaak van vitamine-D. Deze vitamine is belangrijk voor je spieren en botten. Je lichaam maakt het aan door middel van zonlicht en een klein beetje uit eten. In de herfst en winter is het risico op vitamine-D tekort het grootst, omdat je dan minder daglicht ziet. Maar behalve daglicht haal je het uit voeding. Vette vis zoals zalm bevat vitamine-D. 

Zalm eten tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen die zalm eten of tijdens het geven van borstvoeding kunnen hiermee de ontwikkeling van de hersenen van het kind ondersteunen. Hoe zit dat? Een van de redenen hiervoor is dat zalm DHA bevat, dat is een meervoudig onverzadigd vet dat het lichaam gemakkelijk opneemt. Verder zijn de visvetzuren goed voor het zenuwstelsel en het gezichtsvermogen van de baby. 

En waarom is zalm soms niet gezond? 

Tot slot nog even dit. Je moet wanneer je zalm koopt kritisch zijn. Er wordt namelijk veel zalm gekweekt. Deze zalm is een stuk bleker van kleur dan wilde zalm en er zitten minder voedingsstoffen in. Dat komt omdat gekweekte zalm geen gevarieerd dieet krijgen. Omdat zalm die bleek is niet goed verkoopt worden er kleurstoffen aan toe gevoegd. Wanneer je zeker wilt weten dat je gezonde zalm koopt kies dan voor biologische zalm of wilde zalm. 

Video: zalm uit de oven

Op YouTube kan je diverse filmpjes vinden over hoe je zalm uit de oven klaarmaakt. Hierbij een voorbeeld: