Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Invriezen: Zo houd je groentes langer vers

We hebben allemaal wel eens een groente in de koelkast laten liggen die vervolgens slecht werd. Zonde! Gelukkig is er altijd de oplossing: invriezen. Dit kan de houdbaarheid van veel groentes aanzienlijk verlengen. In dit artikel bespreken we 10 groentes die je met een gerust hart in de vriezer kunt leggen.

1. Asperges

Het seizoen voor asperges is kort, maar wat als je het hele jaar door van deze heerlijke groente wilt genieten? Het antwoord is eenvoudig: gewoon je asperges bewaren in de vriezer. Zorg er wel voor dat je ze eerst even blancheert voor ongeveer 2-3 minuten voordat je ze invriest. Hierdoor behouden ze hun kleur, smaak en textuur.

2. Bloemkool

Bloemkool, een favoriet in veel Nederlandse huishoudens, is perfect voor stamppot of een romige soep. Blancheren voordat je het invriest, zorgt voor behoud van smaak en textuur, waardoor je altijd verse bloemkool bij de hand hebt.

3. Broccoli

Broccoli, rijk aan vitamines en mineralen, is niet alleen gezond, maar ook veelzijdig in de keuken. Broccoli kun je gemakkelijk invriezen zonder te blancheren. Wil je toch je broccoli blancheren voor het invriezen? Dan zullen de voedingswaarde en kleur van de groente langer houdbaar blijven.

4. Wortels

Wortels zijn knapperig, zoet en perfect voor salades of als snack. Door ze in plakjes of blokjes te snijden en te blancheren, kun je ze langere tijd in de vriezer en koelkast bewaren zonder kwaliteitsverlies.

5. Spinazie

Spinazie staat bekend om zijn ijzergehalte, maar kan redelijk snel rotten. Daarom raden we altijd aan dat je deze invriest in plaats van bewaart in de ijskast. En natuurlijk wel eerst je spinazie blancheren voor het behoud van de voedingsstoffen en smaak.

6. Erwten

Erwten, die kleine groene pareltjes, zitten boordevol voedingsstoffen en hebben een natuurlijke zoetheid die veel gerechten kan verheffen. Wanneer ze geblancheerd worden voor het invriezen, behouden ze niet alleen hun frisse kleur, maar ook hun sappige textuur. Ze zijn een uitstekende toevoeging aan pastagerechten, risotto’s of, zoals eerder genoemd, een heerlijke, zomerse erwtensoep.

7. Paprika

Paprika’s zijn echte smaakbommen, hun zoete, licht pikante smaak en knapperige textuur maken ze tot een favoriet in vele gerechten. Wil je langer je paprika bewaren? Snijd ze dan in reepjes of blokjes en vries ze in, zo heb je altijd een handige en kleurrijke toevoeging klaar voor salades, wokgerechten of ovenschotels.

8. Boontjes

Of het nu gaat om sperziebonen, snijbonen of haricots verts, boontjes zijn een veelzijdige groente die je in een waaier van gerechten kunt gebruiken. Ze zijn knapperig, hebben een subtiele, aardse smaak en zijn een bron van vezels en andere voedingsstoffen. Door een snelle blancheer beurt voor het invriezen zorg je ervoor dat ze altijd klaar zijn voor gebruik.

9. Maïskolven

Maïs, met zijn zoete, boterachtige smaak, is een ware traktatie, vooral in de zomermaanden. Of je nu kiest om de hele kolven in te vriezen voor die volgende barbecue, of je snijdt de korrels eraf voor gebruik in salades en stoofschotels, het is altijd goed om deze zonnige groente bij de hand te hebben.