Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Alles over overzetplinten

Wil je graag je woonkamer opfrissen of wil je graag een andere sfeer creëren? Ga eens op zoek naar overzetplinten. Een kleine verandering die veel doet met je interieur. Het kost je weinig moeite en toch geniet je van een totaal andere aanblik. Maar welke plinten zijn geschikt voor jouw ruimte en wat voor plinten zijn er eigenlijk verkrijgbaar? In dit artikel lees je tips die het kopen van nieuwe plinten eenvoudig maken.

Wat is een overzetplint?

Wanneer je een oud huis koopt zijn er meestal muurplinten aanwezig. Ze zijn oud, versleten en eraf halen is vaak een hele klus. Je loopt het risico om de wand of de vloer te beschadigen. Vandaar dat er tegenwoordig overzetplinten verkrijgbaar zijn. Met deze plinten plaats je letterlijk een plint over de plint die er al zit heen. Ideaal, overzetplinten worden ook wel renovatieplinten genoemd, omdat je ze gebruikt voor het renoveren van je woning. Het is een eenvoudige manier om je huis op te knappen.

Waar moet je opletten bij de aanschaf van overzetplinten? 

Heb je eenmaal besloten om voor overzetplinten te gaan dan is de allereerste stap de maten opnemen van de plinten die al aanwezig zijn. Wanneer je een overzetplint koopt moet deze natuurlijk precies over de plint passen die in het huis zit. Er zijn verschillende modellen overzetplinten op de markt. Wanneer je er eentje ziet die je mooi vindt moet je er goed meten, het kan zijn dat de plint niet gaat passen. Hij moet hoog genoeg zijn voor de uitsparing. Verder is het handig wanneer je wat meer ruimte overhoudt, want dan kan je snoeren wegwerken.

De meeste overzetplinten worden geproduceerd in de standaardlengte van 2,44 cm. De hoogte verschilt. Dit hangt af van de maat van de uitsparing. Meestal varieert dit van 5 tot 10 centimeter.

Overzetplinten hebben uiterlijke verschillen

Naast verschillende maten zijn er natuurlijk ook verschillende looks. Zo heb je overzetplinten met een bewerking zoals een sierlijke houtsnede, of een ornament, maar je hebt eveneens hele strakke overzetplinten die rechte hoeken hebben. Wat je kiest hangt af van wat jouw voorkeur heeft. Heb je een moderne inrichting dan passen waarschijnlijk rechte plinten beter dan sierplinten.

Heb je een klassieke inrichting dan is het net andersom. Wanneer je liefhebber bent van een klassieke sfeer kies dan voor een monumentenplint. Deze plint wordt toegepast in herenhuizen uit de jaren 1890/1900. Omdat ze een gekrulde vorm hebben doen ze sierlijk en luxe aan. Houd bij het kiezen van de plinten rekening met de stijl en sfeer van je huis.

Waar zijn overzetplinten van gemaakt?

In de meeste gevallen zijn overzetplinten van MDF gemaakt. Een sterk materiaal wat niet snel slijt. MDF is te koop in verschillende varianten, het meest voorkomend is vochtwerend MDF. Deze zijn geschikt voor ruimtes waarin regelmatig gedweild wordt zoals badkamers. Daarnaast heb je modellen die van kunststof zoals HDPS of polyurethaan zijn gemaakt. En ze zijn zelfs verkrijgbaar in vinyl of RVS. Wanneer je kiest voor kunststof overzetplinten dan is het mogelijk om ze te kopen met een patroon erin, maar je ziet wel een verschil met MDF. De kunststof versie is strakker.

Overzetplinten zijn er In alle kleuren

Je kan overzetplinten kopen in allerlei kleuren. De witte traditionele overzetplint van MDF moet je eerst licht opschuren met fijn schuurpapier. Daarna kan je de plint in elke gewenste kleur verven. Behandel de plinten eerst met grondverf en kies dan de kleur die het beste bij je interieur past. Niet alle plinten hoef je te verven. Sommige zijn al afgelakt in RAL 9010 Wit, RAL 9001 Gebroken wit en 9005 Zwart. Deze plinten hoef je alleen maar met montagekit te bevestigen. Het is echter ook mogelijk dat je plinten koopt die nog wel een likje verf kunnen gebruiken.

Verder kan je nog kiezen of je plinten wilt die extra tegen een stootje kunnen. Sommige modellen zijn iets beter schoon te maken. Dat kan iets zijn wat je mee kan nemen in je uiteindelijke keuze.

Hoe bevestig je overzetplinten?

Voor het bevestigen van overzetplinten heb je weinig gereedschap nodig. Je moet natuurlijk wel goed kijken of je de bijbehorende lijm beschikbaar hebt wanneer je gaat starten. Deze lijm moet je van te voren zo’n vierentwintig uur lang in de kamer neerleggen, zodat de lijm op huiskamertemperatuur komt. Verder is het handig om een potlood en een lat met gradenboog voor handen te hebben als je de afstanden af gaat tekenen. Verder heb je een afkortzaag nodig om plinten verstek te zagen. Sommige mensen vinden het handig om een doek en een spatel te gebruiken voor de overtollige lijm.

Hoe zaag je overstekplinten in. verstek?

Dit doe je door het einde van de plint tegen een hoek aan te leggen. Vervolgens trek je met een potlood een lijn op de bovenkant van de plint. De lijnt loopt vanuit het hoekpunt naar jezelf toe. Meet de hoek na. Het aantal graden moet je door tweeën delen. Meet de hoek bijvoorbeeld negentig graden, dan moet je de cirkelzaag afstellen op vijfenveertig graden. Bovenop de plint heb je met potlood de plint gemarkeerd en dat is de richting waarin je moet zagen. Overigens zijn er voor overzetplinten ook hulpstukken te koop, dan hoef je de hoeken niet zelf verstek te zagen.

Het afwerken van overzetplinten

Zijn de plinten gezaagd en heb je verstekjes gemaakt of gekocht? Dan is het tijd om de plinten vast te lijmen. Wanneer je graag elektriciteitskabels wilt verbergen moet je dit niet vergeten. Let er ook op dat je de overtollige lijm verwijderd. Ben je van plan om de pinten te verven? Dan moet je de lijm goed op laten drogen. Je kan ze zoals eerder in dit artikel vermeldt eventueel nog schuren voordat je gaat verven.

Overzetplinten zijn een stuk voordeliger

Tot slot is het goed om te weten dat het een stuk voordeliger is om overzetplinten te gebruiken voor bestaande vloerplinten. Zeker wanneer je de oude plinten niet goed los kan krijgen. Het bespaart je bovendien tijd tijdens het renoveren.  Overzetplinten zijn geschikt voor alle vloeren of het nou gaat om een laminaatvloer, houten vloer of een PCV vloer het maakt niet uit. Overzetplinten maken de inrichting van je huis helemaal af.