Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Perilex Stopcontact

Een Perilex systeem is een elektrische aansluiting die geschikt is voor een hoog vermogen. Denk hierbij aan krachtstroon en een inductiekookplaat of keramische kookplaat die een aparte stekker gebruikt. In de meterkast wordt een losse fornuisgroep geplaatst, terwijl in de keuken een aparte perilex stopcontact gemonteerd wordt. Het elektrische toestel wordt met een passende perilex stekker aangesloten. Perilex is verkrijgbaar in 16 en 25 ampere uitvoeringen. In een woning is een 16 ampere variant het meest toegepast.

Wanneer wij koken op inductie of keramisch is het nodig om een perilex systeem te gebruiken, omdat wij te veel elektriciteit voor een normaal groepenkast verbruiken. Éen groep kan maximaal 3.680W leveren en een kookzone verbruikt al snel tussen 6.000 e 7.400W.

Wanneer een perilex-system gebruikt wordt is natuurlijk ook een perilex stekker en een perilex stopcontact nodig.

Perilex stopcontact aansluiten 

Nadat jij goed bepaald hebt waar de stopcontact geplaatst moet worden begin je met de voorbereiding.

Voordat jij een perilex stopcontact gaat aansluiten is het van belang om ook hier altijd de stroom uit te schakelen. Dit moet bij iedere groep gebeuren met die jij werkt. Bij een kookgroep is dit een dubbele groep. Hiervoor wordt gewoon de aardlegschakelaar omgezet. Als dit niet gebeurd kunnen gevaarlijke situaties ontstaan die je beter wil vermijden. Ook hier is het raadzaam nog een keer middels een spanningsmeter te testen of het gebied daadwerkelijk spanningsvrij is.

Is het gebied spanningsvrij? Dan kun je beginnen met de bedrading. De draden moeten ontmanteld worden en dit kun je het beste met een kabelmesje doen. Zo worden de losse aders zichtbaar.

Omdat je in een vochtig gebied werkt moet je ermee rekening houden, de stopcontact waterdicht te maken. Een wartel zorgt b.v. ervoor dat een stopcontact waterdicht blijft.

Perilex stopcontact aanleggen

Zodra je alles voorbereid hebt kun je nu beginnen met het aansluiten van het perilex stopcontact. De meeste perilex stopcontacten hebben 4 gaten waar de stekkerpinnen in gestekt kunnen worden. Je kan gebruik maken van een tabel en een schema, om de 3 fase perilex steller aan te sluiten. Begin in ieder geval met het aansluiten van de aardedraad. Deze sluit je bovenaan, in het midden, aan het stopcontact aan. Vervolgens sluit jij de nuldraden aan de bovenste twee gaten van het stopcontact. Deze lopen vanaf de linkerkant van de groepen in de groepenkast. De twee fasedraden komen rechts uit de groep en worden op de onderste twee openingen aangesloten.

Controleer nu of alles vastzit en draai de schroeven goed vast. Nu kun je de stroom weer aanzetten en controleren of alles werkt.

Een perilex stopcontactdoos past niet in een standard inbouwdoos. Hiervoor heb je een speciale perilex inbouwdoos nodig.

Aansluiting perilex stopcontact

In de laatste stap kun je de stopcontactdoos monteren. Plaats de stopcontactdoos in een perilex inbouwdoos en schroef alles goed vast met behulp van schroefjes in de bevestigingspunten.

Als het niet lukt om de perilex stopcontact zelf aan te sluiten of de kookplaat werkt niet na de aansluiting, neem dan contact op met een elektricien. Deze kan in korte tijd alles checken en zorgen dat je snel en veilig kan koken.